Choď na obsah Choď na menu
 


Riasy a zelená voda

Čo sú riasy?
Existuje viac ako 17 000 rôznych druhov rias. V záhradných jazierkach sa najčastejšie vyskytujú 2 formy  rias:

riasy-moje-jaz-5.jpg
 

 

 

Riasy môžu byť problémom v každom jazierku. Dozelena sfarbená voda, zelená pena na hladine, plávajúce chumáče, zelené kamene, alebo husté rohože zeleného rastu pod povrchom. Ak majú riasy priaznivé podmienky, rýchlo dokážu “ovládnuť” Vaše jazierko.  V záhradných jazierkach sa najčastejšie vyskytujú 2 formy rias:

1. Planktonická forma -  jednobunkové mikroskopické rastliny ich premnožením sa voda sfarbí na zeleno v niektorých prípadoch aj dohneda. Voda v jazierku sa tak stane nepriehľadná. Často sa vyskytnú pri prvotnom napustení jazierka. Učinne sa dá zlikvidovať UV lampou . 

2. Vláknité riasy - vidíme voľným okom. Vyskytujú sa v jazierkach ako zelené chumáče plávajúce po hladine. Prípadne v nich nájdeme zaobalené kamenivo na plytkých miestach jazierka.  Na odstánenie UV lampa nezaberá.


riasy-moje-jaz-1.jpg

Riasy v jazierku .


Riasy v malom množstve nie sú pre jazierko nebezpečné, ale pri väčšom počte sú pre jazierko hrozbou, pretože môžu spôsobiť vážne problémy s kvalitou vody. Rovnako ako ostatné rastliny, riasy rastú prostredníctvom fotosyntézy, pomocou slnečného žiarenia spotreby oxidu uhličitého a uvoľňujú kyslík. V noci sa však tento proces obráti, riasy spotrebúvajú kyslík a naďalej rastú. Tento rýchly rast a veľká spotreba kyslíka je pre každé jazierko veľmi nebezpečná.


Čo spôsobuje rast rias ?


Rast rias je spôsobený tromi hlavnými faktormi: prebytok živín, príliš veľa slnečného svetla a nízka hladina kyslíka.

Živiny - živiny sa dostávajú do vody z rôznych zdrojov. Hlavné zdroje živín sú: výkaly rýb, nespotrebované krmivo, odumreté zvyšky vodných rastlín, listy, prach. Živiny sa do jazierka dostanú aj z okolitého prostredia jazierka. Najmä pri veľkých dažďoch sa do jazierka doplaví zemina alebo hnojivo z trávnika.

Slnečné svetlo - jazierka na priamom slnku, s minimálnym tieňom a s nedostatkom vodných rastlín sú “odsúdené” na zamorenie s riasami. To je dôvod, prečo sú najväčšie problémy s riasami v lete, keď sú dni najdlhšie.  

Kyslík - jazierka s nízkou hladinou kyslíka trpia, pretože užitočné baktérie prítomné v jazierku pre svoju činnosť kyslík (rozklad nebezpečných zlúčenín, premenia amoniaku...) bezpodmienečne potrebujú. Nedostatok kyslíka zhoršuje celkovú kvalitu vody.


Ako kontrolovať rast rias?

Riasy ako také nie sú problémom. Riasy sú pre nás signálom, že jazierko nie je v rovnováhe a jeden z vyššie uvedených faktorov nie je pod kontrolou.

Živiny

Odumreté zvýšky rastlín, lístie a iné nečistoty veľmi ľahko odstránite použitím skimmra. Toto finančne nenáročné zariadenie sa postará o čistú hladinu jazierka. Skimmer môže mať svoj vlastný motorček, alebo sa dá pripojiť na čerpadlo, cez ktoré nečistoty putujú do filtrácie. UV lampa Vás zbaví planktonických rias

V prípade záhradných jazierok je filtrácia rozhodujúcim prvkom v limitovaní výskytu živín v jazierku. Filter s UV lampou zminimalizuje výskyt jednobunkových rias v planktonickej forme. UV lampa však neobmedzí výskyt vláknitých rias. Jazierkový filter musí mat v sebe mechanickú aj biologickú filtráciu. Mechanická časť zadrží nečistoty, biologická slúži na množenie štartovacích baktérií. Je tiež dôležité aké hubky a filtračné náplne filter obsahuje. Od toho závisí celková kvalita filtra. Do filtra je vhodné vložiť filtračné náplne ako zeolit, antialg alebo biotorf, ktoré naväzujú škodlivé látky a vyrovnávajú pH jazierka.

Usadeniny, kal a výkaly rýb nachádzajúce sa na dne jazierka odstránite pomocou jazierkového vysávača. Nečistoty z dna sa dajú odstrániť vypustením celého jazierka a jeho opätovným napustením. Treba však myslieť na to, že takýmto krokom stratíme vybudovanú biologickú rovnováhu. V boji proti živinám si musíme dať pozor aj na okolie jazierka. Veľmi často sa stáva, že do jazierka sa dostanú nečistoty pri dažďoch ako sú: zvyšky trávy po kosení, zemina, hnojivo atď. Takýmto situáciám musíme zabrániť už pri budovaní jazierka. V spotrebe prebytočných živín z jazierka hrajú významnú úlohu aj vodné rastliny. Jazierka s dostatočným počtom rastlín prakticky nemajú problém s vláknitými riasami.


Redukcia slnečného žiarenia

Prienik slnečného svetla sa najlepšie a najúčinnejšie blokuje pomocou vodných rastlín. Na tento účel sú najvhodnejšie: lekno, leknica, lotus, vodný hyacint, vodný šalát. Rastliny by mali zakryť aspoň 50% hladiny jazierka. Pri menších jazierkach až 70 percent plochy. So Slnkom majú najväčší problém malé jazierka. Takéto jazierka sa rýchlo prehrejú a to ešte znásobí rast rias. Je nutné budovať jazierka tak, aby mali hĺbku aspoň 1 meter.


Kyslík

Riasy neznášajú dobre okysličenú, cirkulujúcu vodu. Dobrým okysličením dokážeme efektívne kontrolovať rast rias. Na trhu je možné nájsť mnoho druhov okysličovačov. Nedávnou novinkou sú okysličovače spolu s médiom (napr. OxyTex), ktoré ešte viac zvyšujú ich účinok. Nezanedbateľné množstvo kyslíka dokážu v jazierku produkovať aj vodné rastliny. Na tento účel sa najlepšie hodia: druhy stolístkov, potamogeton lucens, ale aj rôzne druhy tráv, trstina a pálky.

riasy-moje-jaz-3.jpg
Ako odstrániť riasy?

V prípade, že riasy už napadli Vaše jazierko, okamžitá pomoc existuje v podobe rôznych doplnkových prídavkov. Na trhu ich existujú desiatky “zaručene účinných” produktov. Po testoch rôznych prípravkov a na základe referencií našich zákazníkov sme v našej ponuke vyhradili miesto pre  prípravky, o ktorých vieme povedať, že v boji proti riasam sú zaručene účinné, a tiež neškodia rastlinám a rybám.                       
 

riasy-moje-jaz-2.jpg

  -  odporúčame prípravok PeTePe Power  je prípravok určený na odstánenie rias.  Prípravok je tiež účinný proti najjemnejším nefiltrovateľným nečistotám, ako sú fosfáty a zlúčeniny ťažkých kovov. Prípravok sa nedá predávkovať ide o zmes baktérií ktoré v jazierku odoberú živiny riasam ktoré následne do 3-5 týždnov odumierajú .

Prípravok na odstránenie vláknitých rias v jazierku . Ide o čisto prírodný produkt používam to aj vo svojích jazierkach , neškodí rybám (Kapre Koi, Jesetery , Karasy , ostroredky , pstruhy , sumce a pod.) ani rastlinám (lekná , japonská praslička , pálka) . Ide o zmes bakterií. účinok sa dostaví po cca 2-3 týždnoch dávkuje sa Podobne ako PTP Power před použitím aktivujte. Naberte vodu z jezírka, nasypejte do ní bakteriální přípravek a následně aplikujte na vodní plochu jezírka (na místa, kde se přímo vyskytuje vláknitá řasa, můžete aplikovat větší množství připraveného roztoku). Teplotní rozmezí účinnosti je 5 - 35°C, rozmezí pH je 5 - 10. 
DÁVKOVANIE:
Příklad dávkování na objem vody v rybníce 100 m3: 1. týden 350 gr.
Následně pravidelně každý týden po 150 gr. 

zlikviduje vláknitou řasu
čistá a průzračná jezera a rybníky
zabraňuje novému růst vláknité řasy
praktické a jednoduché použití
bezpečný přípravek pro ryby a vodní nebo bahenní rostliny
extra účinný - obsahuje 400 miliard bakterií v 1 kg balení


Kedže sa prestal predávať PeTePe power musel som si podľa neho vyrobiť vlastný prípravok z rovnakým +- zložením . V prípade informácií ma kontaktujte na 0908 811 357 alebo spyryt@azet.sk

 

Pred použitím                 www.youtube.com/watch?v=Hhr-b_fG-2w

Po použití  cca 30 dní     www.youtube.com/watch?v=LlK7xvkHYeg